Η Πράξη Εμπλουτισμός των Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ανάπτυξη Νέου Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων (με κωδικό MIS 5003748) εντάχθηκε στο ΕΠ “Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων και συνολική δημόσια δαπάνη 10.069.057,97 ευρώ.
Η Πράξη αποτελεί τμηματοποιημένη δράση (phasing) σύμφωνα με την 25.06.2015 1η Απόφαση Εξειδίκευσης του ΕΠΑΝΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020). Στο πλαίσιο του έργου υλοποιήθηκε: α) ο εμπλουτισμός του Εθνικού Αρχείου Μνημείων μέσω της τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης 565.929 κινητών μνημείων, β) η επικαιροποίηση και αναβάθμιση του υφιστάμενου Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων (Ενδιάμεσο Πληροφοριακό Σύστημα - ΕΔΣ) και η ανάπτυξη νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) και Διαδικτυακής Πύλης, γ) η ένταξη στο ΟΠΣ περίπου 680.000 κινητών μνημείων, στα οποία συμπεριλήφηκαν μνημεία που ψηφιοποιήθηκαν μέσω άλλων έργων, δ) η οριστικοποίηση 96.515 κινητών μνημείων, ε) η δημοσιοποίηση περίπου 60.000 κινητών μνημείων.
Η τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση έλαβε χώρα σε 60 Περιφερειακές, Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες και Δημόσια Μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε όλη την επικράτεια. Τα κινητά μνημεία που εντάχθηκαν στο νέο ΟΠΣ του Εθνικού Αρχείου Μνημείων έχουν επιλεγεί από το επιστημονικό προσωπικό του ΥΠΠΟΑ με κριτήριο την αρχαιολογική, ιστορική και πολιτιστική αξία των μνημείων και κατ' επέκταση το δυνητικό ενδιαφέρον που αυτά παρουσιάζουν για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό, καθώς και τις ειδικές ανάγκες διάσωσης, ασφάλειας και συντήρησης.
Η τεκμηρίωση περιέλαβε: α) 317.891 κινητά μνημεία, τα οποία είχαν καταγραφεί στους καταλόγους ή/και στα ειδικά δελτία των Περιφερειακών και Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών, με στόχο τη βέλτιστη και σφαιρική προβολή του ελληνικού πολιτισμικού πλούτου και την ανάδειξη των μικρών περιφερειακών μουσείων και β) 248.038 κινητά μνημεία που φυλάσσονται στις αρχαιολογικές αποθήκες του ΥΠΠΟΑ και τα οποία στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν είχαν κατά την έναρξη του έργου καταγραφεί στους αντίστοιχους καταλόγους των Περιφερειακών και ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών. Στην πρώτη περίπτωση η τεκμηρίωση αφορούσε στον έλεγχο και στην ένταξη της υφιστάμενης πληροφορίας, προσαρμοσμένης στο περιεχόμενο των πεδίων του πληροφοριακού συστήματος καταγραφής. Στη δεύτερη περίπτωση οι εργασίες περιελάμβαναν την πρωτογενή τεκμηρίωση του υλικού.
Το ΟΠΣ αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες (π.χ. web-based, server consolidation), ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις διαλειτουργικότητας με άλλα συστήματα (π.χ. ΟΠΣ του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου), ενσωματώνει τα επικαιροποιημένα πρότυπα συμπλήρωσης δεδομένων και μεταδεδομένων και είναι εύχρηστο και φιλικό προς τον χρήστη. Το ΟΠΣ θα αποτελέσει εφεξής το πρωταρχικό εργαλείο καταγραφής, τεκμηρίωσης, διαχείρισης και προβολής των κινητών μνημείων της χώρας. Σε αυτό έχουν διαβαθμισμένη πρόσβαση μόνον τα πιστοποιημένα στελέχη του ΥΠΠΟΑ, σύμφωνα προς τις προδιαγραφές ασφαλείας του Έργου.